Läkande mat bak och mat från grunden

Här kommer jag dela recept som jag själv gillar och tycker om, och som jag hoppas du ska gilla och vilja prova.  Jag kommer fylla på rullande med start den 21/8

Fröknäcke 2 plåtar Glutenfria

Gör så här
Sätt ugnen på 165 grader 
klä två plåtar med bakplåtspapper

Rör ihop i en bunke
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 msk mandel mjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk Himalaya salt 
5 dl vatten 
Låt stå ca 15 minuter
Bred nu ut smeten jämt fördelat på plåtarna och ställ in i ugnen ca 60 minuter allt beroende på ugn

Baka smaka ät och njut
Lycka till 


Matig Blåbärs kaka 

Glutenfri, mjölkfri och fri från vitt socker

Gör så här

Sätt ugnen på 185 grader

Klä en brödform med bakplåtspapper

Mosa 2 stora eller 3 små bananer  lägg i bunke och tillsätt

2 ägg  
3 msk mandel smör
2 tsk bakpulver

2 tsk kardemumma

1/2 kryddmått salt

och vispa ihop till en smet i ca 2 minuter

tillsätt och rör ner 

3 dl glutenfria havregryn

Lägg smeten i formen och toppa med blåbär

Sätt in i ugnen på nedersta falsen ca 30 minuter allt beroende på ugn

Tips,  bre ett lager med mandel smör på för det där lilla extra

Baka smaka ät och njut

Lycka till


Matiga banan muffins ca 12 st

Glutenfria, mjölkfria och fira från vitt socker

Gör så här

Sätt ugnen på 185 grader 

Förbered muffins formar  jag använder silikon

Vispa samman med elvisp ca 2 minuter 

2 stora bananer eller 3 små

2 ägg

2 tsk bakpulver

0.5 dl torkade tranbär

3 msk jordnötssmör sockerfritt 

Rör sen ner 3 dl glutenfria havregryn till en smidig smet

Lägg nu smeten i formarna och sätt in i ugnen på mitten falsen i ca 12 minuter allt beroende på ugn

Baka smaka ät och njut

Lycka till


Chokladbollar ca 25 st

Glutenfria, mjölkfria och fria från vitt socker

Gör så här

Mixa i en matberedare till en smetig smet

4 dl glutenfria havregryn
0,75 dl olivolja
15 urkärnade dadlar
3 msk kokosmjölk
3 msk raw kakao
1 tsk vaniljpulver
2 msk kokosflingor
0,75 dl koffeinfritt kaffe eller vanligt
Rulla bollar och rulla i kokos eller helt enkelt det du vill och gillar
Förvara i frysen
Baka smaka ät och njut
Lycka till



.

Lasagne 4 port

Glutenfri

Sätt ugnen på 200 grader

Du behöver 

850 gr vegofärs formbar
ca 600 g passerade tomater 
1 mellanstor gul lök
300 gr bönpasta plattor
500 gr keso laktosfri
500 ml kokosmjölk

Kryddor att använda

Flingsalt, nymalen svartpeppar, oregano & muskotnöt
Olivolja till stekning                                                                                 Toppa med riven parmesan

Gör så här                                                                                      Hacka löken 

Fräs löken i olivolja använd en  stor gryta                               Tillsätt nu färsen och fräs i ca 7 minuter

Tillsätt sedan de passerade tomaterna låt puttra i ca 10 minuter sist i med salt, nymalen svartpeppar och oregano allt efter tycke och smak ta bort från plattan 
Ost sås
Mixa keso och kokosmjölken till en smidig smet riv i muskot efter tycke och smak
Ta fram en ugnsfast form och varva bön plattor, 
köttfärs blandning och ostsås avsluta med ostsås toppa med riven parmesan
Sätt in i ugnen på mitten falsen ca 30 minuter 
Serveras med fördel tillsammans med en härlig salld
Laga smaka ät och njut
Lycka till


Baguette 2 stycken

Glutenfria Mjölk fria

Sätt ugnen på 250 grader

Blanda i en bunke
2 dl havremjölk 
4dl vatten
4 msk olivolja

Blanda i en annan bunke
4 dl rismjöl
2 dl havremjöl jag mixar eget på glutenfria havregryn
2 msk fiberhusk1,5 tsk flingsalt ( Himalaya)
2 tsk bakpulver

Blanda samman båda blandningarna i en bakmaskin eller för hand till en kladdig smet

Ta sedan ut degen på väl mjölat bord. Dela degen i två delar knåda och var inte rädd att använda rismjöl om du behöver och forma avlånga baguetter och vrid dom.

Lägg baguetterna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper, pudra över lite rismjöl

Sätt in en ugnsfast form med ca 2 dl vatten i botten på ugnen och sätt även in bröden och grädda på mitten falsen ca 35 minuter allt beroende på ugn

Baka smaka ät och njut

Lycka till

Rödbetssoppa 4 port

Glutenfri Mjölkfri
Du behöver 
4 stora rödbetor
6 medelstora potatisar
2,5 dl kokosmjölk
1 dl havregrädde
salt och nymalen svartpeppar
2 tsk torkad basilika
Gör så här 
Skala och skär potatisen och rödbetorna i något sånär lika delar och lägg i en gryta, täck med vatten och lägg i en grönsaksbuljong 
Koka upp och låt koka tills de mjuknat och ta av från spisen spara 0,5 dl vätska för att  att ha senare resten av kokvattnet häller du bort
Mixa nu potatisen och rödbetorna slät inga bitar, ställ tillbaka på plattan och tillsätt nu kokosmjölk, havregrädde,  vatten avkoket, basilika,  salta och  peppra koka upp ta bort från spisen färdigt att servera
Vid servering Toppa gärna med pumpa kärnor solroskärnor  havregurt och något gott bröd till
Laga smaka ät och njut
Lycka till 


Äpplemos

Fritt från vitt socker
Du behöver  

3 kg orensade äpplen
 
2 dl vatten
1 dl kokos socker
2 msk Ceylon kanel

Gör så här
Ta bort kärnhuset och dela äpplena i bitar
 
Lägg äpplen vatten och kokos socker i en stor gryta och låt koka upp, låt sen sjuda på låg värme rör om då och då tills äpplena är mjuka. Tillsätt den pressade Citronen  rör om ta av från plattan 

Låt kallna och lägg moset i burkar eller plastpåsar och frys in 

Laga smaka ät och njut

Lycka till


Stuvad Rödkål 4 port

Du behöver

1/2 stort Rödkålshuvud                                                      2,5 dl kokos mjölk                                                          
1 dl riven parmesan                                                           Himalaya salt & nymalen vitpeppar efter tycke och smak                   
Riven muskot efter tycke och smak                            
 
2 msk solroskärnor

Gör så här

Strimla rödkålen i fina strimlor och fräs i olivolja på låg värme ca 20 minuter rör om då och då.                 Tillsätt kokosmjölken, riven muskot låt puttra  ca 10 minuter salta peppra efter tycke och smak sist i med den rivna parmesanen rör ihop och rödkålen är färdig att serveras

Laga smaka ät och njut                                                                    Lycka till

                                                                                         


Kanelbullar ca 35 st

Fria från vitt socker glutenfria och mjölk fria       

Blanda  direkt i en bunke                                                 3 dl havremjölk                                                                 3 dl vatten                                                                       5 msk olivolja                                                                   Blanda i en annan bunke                                                 2 dl havremjöl jag mixar eget på glutenfria havregryn 4 dl rismjöl                                                                        3 msk fiberhusk                                                                  2 tsk bakpulver                                                                 3 tsk malen kardemumma                                                                                                                                           Blanda samman de torra ingredienserna med mjölkblandningen jag blandar i bakmaskin, du kan också använda dig av en elvisp degen blir kladdig

Fyllning att ha i bullarna                                                   Mixa  30 dadlar                                                                6 msk kokosolja                                                            
2 msk kardemumma                                                       2 msk Ceylon kanel                                                           1 tsk vanilj pulver
                                                              ev  lite vatten                                                                     Ta ut degen på väl mjölat bakbord använd rismjöl och snåla inte. Dela degen i två delar kavla ut på ett bakplåtspapper även ett på till en fyrkant bred sen på fyllning rulla sen degen skär i ca 1 cm breda bullar lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper blir två plåtar.            
Pensla bullarna varsamt  med ägg och strö på hackad mandel eller kokos helt enkelt det du gillar.     Grädda båda plåtarna i varmlufts ugn ca 20 minuter allt beroende på ugn                                                                                                                                                Baka smaka ät och njut                                                   Lycka till               

       

Kokos toscakaka

Fri från vitt socker, glutenfri Mjölk fri

Sätt ugnen på 185 grader

Du behöver till kladdkakebotten

6 ägg

16 urkärnade dadlar

0,75 dl olivolja

4 dl mandel mjöl

2 tsk bakpulver

3 msk Raw kakao

Mixa ägg och dadlar i en matberedare ca 4 min

Tillsätt olivolja och mixa igen 

Blanda alla torra ingredienser blanda sen ner och mixa allt till en jämn smet

Lägg smeten i en form täckt med bakplåtspapper mått ca 24x34

Grädda på mitten falsen 10-12 minuter allt beroende på ugn

Under tiden gör du  toppingen

Rör ihop i en kastrull och smält på svag värme

6 msk kokosolja

0,5 dl lönnsirap

0,5 dl kokos socker

1 tsk vaniljpulver

2 dl kokosmjölk

3,5 dl kokosflingor

Låt kakan svalna något innan du lägger på toppingen 

Skär kakan i fyrkanter och förvara i frys 

Baka smaka ät och njut

Lycka till




Nöt och Frö bröd

Sätt ugnen på 160 grader 

Klä en avlång bakform med bakplåtspapper                   

Du behöver  

2 dl sötmandel

2 dl hasselnötter

1 dl valnötter

1 dl cashewnötter

2,5 dl solroskärnor

2,5 dl pumpakärnor

2 dl skalade sesamfrön

1 dl torkade tranbär

1 msk fiberhusk

7 ägg

1 dl olivolja

Några nypor flingsalt exempelvis Himalaya

Gör så här

Blanda alla nötter, frön, fiberhusk och tranbär i en bunke

I en annan bunke vispa ihop ägg, olja och salt och häll sen äggblandningen över de torra ingredienserna rör ihop väl

Lägg röran i bakformen och ställ in i ugnen på nedersta falsen och grädda ca 60 minuter

Baka smaka ät och njut

Lycka till Towa

Hasselnötskräm

Du behöver

4 dl hasselnötter rostade, går att köpa färdiga men jag rostade mina i ugnen på 165 grader ca 30 min

Skalar dom genom att gnugga dom i en kökshandduk

2 msk flytande eko honung

3 msk raw kakao

1 tsk vaniljpulver

0,25 dl olivolja

Gör så här

Mixa rostade hasselnötter i en mixer eller matberedare tills de släpper sin olja och blir en krämig smet

Det brukar ta en stund så ha tålamod

Addera flytande honung och kakao och vanilj pulver mixa ihop tills du har en jämn smet

Sist tillsätt oljan och mixa ihop

Häll på burk och förvara i kylskåp

Laga smaka ät och njut

Lycka till


Höstig pumpasoppa 8 port

Du behöver

1 kg Butternutpumpa

4 stora morötter

1 stor purjolök

3 dl röda linser sköljes innan användning

2 buljongtärningar grönsak

5 dl kokosmjölk

Salt och nymalen svartpeppar

3 tsk torkad basilika

Gör så här

Skala och skär pumpan i bitar

Skala och dela morötterna i lika bitar

Skölj och dela purjolöken i ca 3 cm bitar

Lägg alla grönsaker, linserna och buljongtärningarna i en stor gryta täck med vatten koka upp låt sen sjuda på svag värme tills alla grönsakerna är mjuka

Ta av från plattan och mixa till en jämn smet

Sätt tillbaka på plattan tillsätt kokosmjölken gör ett uppkok

Sist salta peppra och basilika efter tycke och smak rör om

Soppan är klar att serveras

Laga smaka ät och njut

Lycka till